Intake
We brengen in de intake ook jouw sociale leven in kaart (vrienden, school, werk) en de verschillende instanties waar je mee te maken hebt (bijvoorbeeld je toezichthouder, de gemeente of je huisarts). Het is mogelijk dat je in de intakefase ook enkele vragenlijsten of testen zal doen, zodat wij een goed beeld krijgen van wie jij bent en wat jij nodig hebt om te voorkomen dat je weer in aanraking komt met politie en Justitie. Het uitgangspunt daarbij is dat jouw leven jouw verantwoordelijkheid is; wij gaan proberen jou zo goed mogelijk te helpen die verantwoordelijkheid ook te nemen.
Behandeltraject
Dat doen we door vervolgens een behandelplan op te stellen. Daarin spreken we af wat de doelen zijn van onze begeleiding waaraan we samen met jou gaan werken. Kom jij ook in ons Fasehuis wonen, dan nemen we de Huisregels met je door en spreken we af dat je je gedurende je verblijf in het Fasehuis daaraan zal houden.
Na de vaststelling van het behandelplan beginnen we met het echt werk; we gaan op verschillende manieren met elkaar werken aan een positieve ontwikkeling. Gedurende de week krijg je kennis en inzichten aangereikt die we koppelen aan praktische oefeningen, bijvoorbeeld hoe je je eigen emoties kan herkennen en er mee om kan gaan. Hierbij maken we gebruik van methoden die speciaal ontwikkeld zijn voor jongeren die in aanraking zijn gekomen met politie en Justitie. Indien je eerder in detentie behandeling hebt gekregen, kunnen we daarop voortbouwen.
In aanvulling daarop gaan we werken aan je vaardigheden voor het verkrijgen en behouden van een opleiding of een baan. Binnen het FCA werken we met Aan de Slag. Als je technisch aangelegd bent, kan je meehelpen met onderhoudswerkzaamheden en als je alles wilt leren over koffie, kan je met een barista meelopen. Je ziet dan verschillende bedrijfsonderdelen, zoals de productie van koffie, het inpakken en leveren aan een klant en de verkoop van koffie op markten en evenementen. Deze werkplekken geven je ook oefenruimte om je nieuwe vaardigheden in de praktijk te kunnen uitproberen.
Het weekprogramma zal in het begin behoorlijk intensief zijn; je gaat dan meerdere dagdelen per week met ons aan de slag. Naarmate jouw traject vordert, zullen die uren telkens afnemen.
Verblijf je in een Fasehuis, dan bieden we je ook ondersteuning bij het zelfstandig draaien van een huishouden (bijvoorbeeld boodschappen doen en koken) en het nakomen van afspraken voor bijvoorbeeld je werk of je opleiding. Ook kan je onder begeleiding gaan sporten.
Zo intensief met jezelf aan de slag gaan, is altijd even wennen. Zeker als je ook in een nieuwe woonomgeving komt. Het zal gaan met vallen en opstaan. Op het ene moment gaat het goed en voel je je prima, op een ander moment ben je misschien boos en gefrustreerd omdat de zaken niet lopen zoals je wilt. Dat is een normaal proces. Samen met jou zullen we op de mindere momenten op zoek gaan naar oplossingen zodat je de stijgende lijn terugvindt en niet terugvalt in risicovol gedrag. Het uitgangspunt daarbij is wat het beste is voor jou op de langere termijn. Dat betekent ook dat we soms samen vol moeten houden en door moeten zetten, ook als het makkelijker lijkt om op te geven.
Na beëindiging van je door de rechter opgelegde behandeling is het, indien je daarvoor in aanmerking komt, mogelijk om je behandeling en/of verblijf bij het centrum voort te zetten. Als je een eigen woonruimte gaat zoeken, kunnen wij jou daarbij ook ondersteunen.